Isnin, 11 Jun 2018

Rebiu | JANITOR – Bilik Janitor


JANITOR – Bilik Janitor
Noisemongers Records / Exit Music
Tape ini telah dikeluarkan sekitar Oktober 2014. Ianya keluaran semula versi asal dalam bentuk CD oleh Kubikal Records rilis pada awal tahun tersebut. Jika Elmu Hisab dilihat sebagai generasi terkini membawakan irama punk pelik penuh eksperimentasi [mengikut definasi saya sendiri lah!], Janitor adalah generasi yang terlebih dahulu muncul dengan kelainan sebegitu. EP “Bilik Janitor” memuatkan 5 buah lagu berdurasi keseluruhan hampir 24 minit, dikategorikan sebagai Post-Punk / Noise Rock / No Wave. Lagu-lagu Janitor liriknya ditulis dan dinyanyikan dalam bahasa Melayu, mudah untuk difahami akan tetapi sebaliknya muzik mereka yang memerlukan pendengar duduk diam dan belajar untuk memahaminya. Muzik yang unik, memiliki kreativiti tinggi dan begitu banyak idea-idea inovatif. Ini rilisan lama yang mungkin sudah sukar untuk diperolehi format fizikalnya di pasaran, kalian boleh cuba dengar bunyi-bunyian sonik Janitor di laman bandcamp mereka. Pihak label ada mengatakan yang ini adalah untuk mereka yang meminati band-band seperti Sonic Youth, Big Black, James Chance and the Contortions dan Fugazi. Dahsyat!

Rebiu | ELMU HISAB – Ademonstration


ELMU HISAB – Ademonstration
Menora Recordings
Wah! Ini band yang kedengaran “lain macam” genera dan nuansanya! Namanya pun pelik, Elmu Hisab. Muziknya gila, kreatif dan sangat unik. Asas dan akarumbinya Punk, atau Post-Punk mungkin terma yang lebih tepat, dengan besarnya elemen Experimental dan Noise. Hmm.. Space Rock pun juga rasanya. Keseluruhan 6 lagu merangkumi jumlah durasi 40:36 minit dalam rilisan (demo?) tape berjudul “Ademonstration” memang betul-betul menarik, saya “terpaksa” mem-fokus-kan telinga untuk mendengar dengan lebih teliti, menghayati setiap perinci lagu-lagu ini dipersembahkan. Komposisi muzik dan susunan lagu-lagunya sebahagian besarnya (lebih baik saya katakan hampir keseluruhannya) kedengaran kompleks, dengan tone gitar yang bising, kuat dan kasar. Tidak, saya tidak maksudkan lagu-lagu Elmu Hisab ini bingit semata-mata, setiap lagu seperti ada penceritaannya tersendiri, detik-detik bising tiba-tiba berubah “tenang”, gloomy dan kelam, kemudiannya bertukar keras atau apa sahaja bunyian. Ya, pelbagai struktur dan tekstur bunyian boleh terdengar dalam sesebuah lagu. Lagu-lagu ciptaan Elmu Hisab ini secara puratanya agak panjang, di mana The Tidehunter yang paling panjang (11:09 minit), dan yang paling “menghanyutkan” perasaan, hehe! Tak banyak maklumat tentang Elmu Hisab yang diletakkan dalam sampul kaset, yang terlalu simple rekabentuknya. Jangan tanya saya apa pengaruh muzik band ini atau band-band lain yang boleh disamakan dengan mereka, saya memang tak tahu. Cuma yang pasti saya terpaku “hipnotis” sepanjang-panjang kaset ini dimainkan. Dapatkan kaset ini jika kalian mahukan sesuatu yang berbeza dari scene tempatan. Ianya begitu hebat!

Rebiu | TAHI SUCI – Saya Yang Enggan Menurut Perintah


TAHI SUCI – Saya Yang Enggan Menurut Perintah
Metuk Ulau Underground Voices
Dari penelitian saya, Tahi Suci menerusi EP “Saya Yang Enggan Menurut Perintah” sedikit sebanyak mula meninggalkan sisi ‘eksperimental’ sepertimana aplikasi mereka dalam demo “Grinding Syiah Bastards”, dan bergerak ke arah (kembali kepada) Grindcore tulen bahkan lebih berat serta jahat justeru adanya suntikan elemen deathmetal. Kualiti rakaman dan produksi bunyi dalam rilisan terbaharu ini juga jauh lebih baik, lebih terurus malahan musicianship band yang dilihat semakin matang. Saya sebenarnya suka dengan percubaan-percubaan yang diterapkan dalam demo terdahulu tetapi jujur, saya lebih suka dengan pendekatan terkini Tahi Suci dalam EP ini yang kedengaran ampuh dan membunuh! Apapun, Tahi Suci tetap kekal Tahi Suci pada keunikan judul-judul lagu serta tema dan mesej dalam lirik-lirik tulisan mereka. Cuma untuk EP ini, saya awalnya agak kurang puashati kerana ia mengisar lumat dalam tempoh masa yang terlalu singkat. Tamat sepusingannya begitu cepat! Bagaikan ereksi mencapai klimaks sebelum waktunya! Tidak mengapa. “Saya Yang Enggan Menurut Perintah” ini ironiknya rilis kira-kira dua bulan sebelum tumpasnya Tirani Jibraun. Di situlah nilai “berbaloi”nya CD ini. Biar ia terus berputar lagi, mengiringi pula Altantuya kembali, bangkit menghantui!

Rebiu | XRDM – Fashkodato!


XRDM – Fashkodato!
Exit Music / Kusottare Records
Unit Fastcore kelahiran Kota Kinabalu ini kian mengutip pengalaman dalam kariernya, semakin lebih matang dalam berkarya. XRDM dalam “Fashkodato!” benar-benar menakjubkan dan saya kira setiap pendengar akan terpaku kagum dengan kekuatan dan kepadatan muzik yang mereka persembahkan. Tape ini hanyalah sekitar 6 minit setengah; terdiri daripada 8 lagu yang setiapnya ringkas, singkat, deras dan mampat! Seakan tiada kompromi untuk ruang rehat dan bernafas! Muzik XRDM boleh saya anggap satu hibrid di antara hardcore punk berkelajuan tinggi dan grind/power-violence yang membelasah. Nuansanya begitu menghentam dan penuh kemeradangan! Diterajui vokalis wanita, jeritan dan pekikan NZT cukup nyaring dan penuh amukan, diselangi / dilatari jerkahan garang suara lelaki anggota-anggota lain XRDM yang turut dibarisi Qassim (dram), Adam (bass), Rahman (gitar) dan Memel (gitar). Tiada langsung sebarang pertikaian kerana saya hanya ada satu saranan mutlak, tape “Fashkodato!” dari XRDM ini adalah “mesti-milik”, muktamad!

Rebiu | STREET YOUNGSTERS / DISOBEY – Split


STREET YOUNGSTERS / DISOBEY – Split
Independen
Dua band dari kelompok Darul Naim Squad bergabung menghasilkan satu rilisan Split CD-R, judulnya agak panjang – “This Shit Is Two Ways Split Demo (Live Recording), Don't Like It? We Don't Fucking Care!”. Street Youngsters menampilkan 4 buah lagu manakala Disobey pula hanya dengan 2 lagu. Lagu-lagu Street Youngsters iaitu Hidup Ini, Oppression, Forever Oi!, dan We’re The Street Youngsters berada dalam nuansa Street Rock / Oi! dipengaruhi irama British Oi! dan gelombang Punk 70an/80an. Boleh tahan menangkap juga riff-riff gubahan mereka, sememangnya rocking dengan disulami bahagian-bahagian harmoni yang lazat dan solo-solo menyengat. Penggemar band-band seperti A.C.A.B, The 4-Skins, The Business dan seumpamanya pasti akan menyukai band Street Youngsters ini. Disobey pula band yang dilihat agak tersekat pergerakan mereka, mungkin masalah line-up. Dua lagu yang diketengahkan iaitu Disobey dan Media telah diperdengarkan semenjak Bangkit! menemubual mereka dalam isu #1 (Mei 2016) cuma tidak dikeluarkan secara proper dalam format fizikal. Kategori muzik kencang dan garang Disobey menjurus ke arah Chaos / Street Punk, di bawah inspirasi band seperti The Bollocks, The Exploited dan The Casualties. Meskipun dirakam ‘live’, lagu-lagu masih kedengaran baik namun agak malang bakat mereka tak dapat diperkembangkan. Dengar khabar dah bertukar nama kepada Dispatuh. Split CD-R pada tempoh-main keseluruhan 20:57 minit ini perlu anda perolehi andai ingin meneroka sesuatu dari skena Kota Bharu, Kelantan. Layan!

Rebiu | IMPRESSION YEAR / OLD UNIT – Split


IMPRESSION YEAR / OLD UNIT – Split
Dekaden Records / Hardcore Detonation
Old Unit tidak menunggu lama untuk kembali semula dengan material baru. Kali ini rilisan dalam rupabentuk split cassette bersama Impression Year, sebuah band senegeri Old Unit tetapi berlainan genre muziknya. Impression Year sebenarnya adalah serpihan band The Monaco Heartattack, dan mereka membuka split tanpa judul ini dengan 3 lagu; Crying Ghost, Sedar Nyata, dan Fiction. Terdiri daripada Daniel (vokal), Suffi (dram), Taufiq (gitar) dan Faizal (bass), band yang berpengkalan di Pasir Gudang ini memperjuangkan muzik screamo / skramz, ditunjangi riff-riff agresif dan beremosi silih berganti, komposisi yang singkat dan padat serta sarat dengan ekspresi jerit-jeritan. Fiction adalah lagu pilihan saya dari Impression Year dalam split ini. Sebaik kejayaan Demo 2017, Old Unit menyusul dengan 4 lagu; Casablanca, Sicario, Teen Wolf, dan Vanishing Point dalam split yang rilis sekitar Mac 2018 ini. Dibarisi Faizal (gitar), Fahmi (dram), Zulfadzri (bass) dan Herry (vokal), Old Unit sememangnya band yang cukup kuat dengan vibe Black Flag. Mereka memukau dengan riff-riff dan beat-beat dinamik Hardcore oldschool serta pendekatan vokal yang terik dan tarik sana-sini. Terbaik, kesemua lagunya terbaik dan entah kenapa saya sangat tertarik dengan Teen Wolf, permainannya mudah tapi sudah cukup untuk meratah! Ayuh dapatkan split cassette berdurasi sekitar 12:30 minit ini.

Rebiu | OLD UNIT – Demo 2017


OLD UNIT – Demo 2017
Dekaden Records
Old Unit begitu ampuh memperagakan kualiti serta potensi mereka menerusi rilisan cassette tape 5-lagu Demo 2017. Kuartet dari daerah Muar, Johor ini mungkin sahaja dipandang nama baharu yang hendak memulakan langkah meletakkan tapak mereka dalam scene tempatan namun hakikatnya mereka terhimpun dari individu-individu yang dahpun lama bergelumang dengan dunia muzik bersama band-band terdahulu mereka. Berbekalkan pengalaman serta pastinya pengetahuan luas dalam apa yang dilakukan, Old Unit tanpa sebarang masalah bahkan dilihat cukup berkemampuan meledakkan udara segar irama Hardcore Punk inspirasi dari wadah oldschool antaranya Black Flag, Minor Threat, Death Injection dan sebagainya yang sealiran. Kelima-lima lagu dalam pita demo ini akan membuatkan anda pendengar berada dalam dua situasi; pertamanya puas, benar-benar berpuashati dengan segala tenaga yang telah Old Unit berikan akan tetapi kemudiannya pada masa yang sama terasa "tidak puas", kerana nafsu anda akan terdorong untuk mahukan lagi dan lagi dan terus inginkan lagi dari band yang amat berkuasa ini. Untuk kembali kepada asas HC/punk 80an yang digilap dengan kemantapan produksi bunyi (terhasil dari fasiliti rakaman masakini), Old Unit adalah jawabannya. Harap anda antara yang bertuah memiliki "barang baik" ini di dalam koleksi peribadi.

Rebiu | NATIONAL NEXT – Mati Mencuba


NATIONAL NEXT – Mati Mencuba
Next Records
Mengikut catatan pada helaian lirik/info yang disertakan, “Mati Mencuba” adalah koleksi 8 buah lagu yang pernah dirakam National Next semenjak mereka bermula. Ditubuhkan sekitar tahun 2010 di Batu Pahat, band yang terdiri daripada Nor Azizan (gitar/vokal), Mohd Taufiq (gitar/vokal), Idzlan Zainal (bass) dan Amirul Azly (dram) ini memutuskan untuk merilis himpunan lagu-lagu tersebut sebagai debut full-length mereka pada awal Januari 2018 yang lalu. CD keluaran label sendiri (Next Records) yang berdurasi keseluruhan 19 minit ini satu inisiatif DIY yang terpuji, di samping mendapat bantuan / sumbangan rakan mereka yang dikenali dengan nama The Rizal Defense. National Next memainkan genre muzik yang boleh saya kategorikan sebagai Posk-Punk / Post-Hardcore. Komposisi lagu-lagunya mantap, guitarworks yang banyak idea; riff-riff teknikal dan bereksperimentasi dengan sound. Tenaga tambahan juga datang dari hentakan-hentakan dram serta mainan bass yang padu dan menonjol. Saya turut tertarik dengan tone vokal dan nyanyian yang beremosi seiring muzik yang dimainkan. Kerja-kerja rakaman telah dilangsungkan di Studio 46, Pasir Gudang di bawah kejuruteraan Mohd Fauzi manakala mixing dan mastering oleh Nazreen Abdullasim, individu-individu yang telah pun dikenali ramai menerusi Plague Of Happiness, Damokis, Narsamum dan sebagainya. Keterlibatan mereka yang berpengalaman ini cukup memberi impak terhadap kualiti bunyi rakaman dalam “Mati Mencuba”, sungguh cemerlang! Andaikata kalian meminati band-band seumpama Quicksand, At The Drive In atau Refused, kalian boleh cuba dengar juga band National Next ini. Ianya menjanjikan!

Rebiu | DUCKHEAD – Always Late


DUCKHEAD – Always Late
Puckish Record / Nervhous Records
Band tiga beradik dari Sepang, Selangor ini dikatakan mengambil masa yang agak lama sebelum bersedia tampil lebih matang dan sempurna menerusi EP “Always Late” yang rilis pada pertengahan Januari 2018. CD tersebut memuatkan enam buah lagu berdurasi keseluruhan 18:23 minit; 4 lagu berbahasa Inggeris dan 2 lagu Melayu di mana salah-satu daripadanya adalah tribute ‘Aduh Sayang’, sebuah lagu klasik nyanyian asal seniman agung P.Ramlee. Di sudut muzik, Duckhead mempersembahkan Punk Rock yang begitu menghiburkan, enak didengar dan sudah tentu layan goyang badan. Mereka menyusun riff-riff catchy dan rancak serta bahagian-bahagian ‘relaks’ dengan baik bagi menghasilkan flow yang menarik dalam setiap lagu. Kaya juga dengan komposisi melodik yang cantik, diperkasa pula dengan hentakan dan hentaman padu dari ketukan dram. Duckhead yang dianggotai oleh Idris Rabi (dram), Talhah Rabi (gitar/vokal) dan Zaid Rabi (bass/ vokal) semakin laju, lebih kencang dan cukup keras dalam dua lagu terakhir dalam EP ini. Dapatkanlah EP “Always Late”, ia berbaloi jika kalian mahukan Punk Rock tempatan yang sedap dan mantap dalam aspek kualiti muzik dan produksi bunyi. Whatsapp 0193891649 (Idris) atau 0179639316 (Nizang) segera, jangan lambat!

Rebiu | CANTILEVER – The Fall The Rise


CANTILEVER – The Fall The Rise
Independen
Rilisan ini terdapat juga dalam format pro-tape (dengan tambahan satu lagu bonus) keluaran bersama Utarid Tapes dan Isu Records tetapi yang saya ulas ini adalah versi CD-R yang lebih awal dirilis sendiri oleh pihak band sekitar Ogos 2017. Demo ini berdurasi 19:08 minit bermuatan lima lagu; The Fall The Rise, Runaway, Enigmas, Death Of Steve, dan Fallen Empire. Setiap pakej CD turut disertai lampiran bersaiz A4 mengandungi lirik serta info-info lain termasuklah beberapa foto band. Cantilever berpusat di Kuantan, Pahang; digerakkan oleh Apisjay (vokal/synth), Mirul (dram/vokal), Mune (gitar/vokal) dan Ramzy (bass/vokal). Muzik Cantilever tergolong dalam genre Post-Hardcore, sealiran band-band seperti At The Drive-In, Drive Like Jehu dan Sparta. Lagu pembukaan, The Fall The Rise adalah track pendek 1:32 minit yang mana lebih cenderung kepada bentuk instrumental, cuma diselit vokal yang meneriakkan “the fall.. the rise..” beberapa kali ulang di hampir penghujung lagu. Empat lagu seterusnya adalah pengolahan serta garapan kocokan-kocokan gitar catchy, berkepelbagaian riff teknikal yang disusun dengan baik, kekadang keras dan rancak, adakalanya penuh beremosi; samada dalam resah keluhan mahupun garang amarah. Muzik dan vokal berjalan seiring, sebati menterjemahkan segala perasaan. Cantilever ini bukan sahaja memiliki kreativiti dalam menyediakan lagu-lagu yang berkualiti, tetapi mereka dilihat cukup berkemahiran dalam memanipulasikan instrumen masing-masing. “The Fall The Rise” telah dirakam secara live di Penvia Studio, Petaling Jaya. Meskipun pendekatan rakaman secara “langsung” yang digunapakai untuk penghasilan demo ini, kualiti produksi bunyinya masih boleh dibanggakan. Pengeluaran CD ini terhad 200 unit sahaja, salinan saya #151. Ini demo yang menarik dan pastinya dinanti produk-produk mereka yang seterusnya.