Rabu, 1 November 2017

ALCOHOLIC CROCOCRUST SPLIT


Evolusi muzikal D-Beat / Crust Punk begitu pesat berkembang di seluruh Malaysia. Penubuhan band-band yang memainkan irama sebegitu kian menggalakkan bukan sahaja di Semenanjung malah di kepulauan Borneo juga. Di bandaraya Kuching, Sarawak telah dapat dikenalpasti dua band yang dilihat berbakat besar dan berpotensi tinggi dalam menjana kualiti terbaik genre tersebut dan mereka adalah PÏG-KRÜST dan BAKTERIA. 

Mereka masing-masing mengeluarkan material yang bermutu. Pïg-Krüst tampil dengan rilisan berjudul “Punk Sampai Parai” (keluaran Sukma Records) di mana garapan muziknya cukup jitu dan penuh energi. Bakteria pula mengeluarkan “Gut Raw D-Beat Assault” (di bawah kolaborasi Tempang Records dan Green Peace Distro) yang kedengaran keras, padu dan beremosi alunan lagunya. Ekoran dari 2 produk berformatkan kaset inilah tercetusnya idea diadakan rilisan split di antara mereka, terbitan sebuah label tempatan – BLAZT PROMOTION.

--- “This is a meeting of two uprising Punk acts from Kuching City, Sarawak; PÏG-KRÜST and BAKTERIA. The 2-way split cd-r comprising of 9 tracks (22 minutes) of impressive D-Beat / Crust Raw Punks; aggressive, chaotic & straight-in-your-face. Both band delivers the best definition to Punks Not Dead!” ---

“Alcoholic CrocoCrust Split” telah dikeluarkan dan mula beredar secara rasmi oleh Blazt Promotion [Kat#: B1601] pada tanggal 1 Jun 2016. Rilisan split ini adalah inisiatif menyatukan dua band berwibawa yang lahir dari bandar dan negeri yang sama, meng-gandingkan dua band terbaik atas dasar nuansa muzikal yang serupa. Keseluruhannya menghimpun-kan 9 buah lagu sebagaimana senarai berikut:

PÏG-KRÜST
1. World of Shit – 1:26
2. Kroni Didahulukan, Korupsi Diutamakan – 1:27
3. Dis-War – 2:14
4. Destroyed Society – 3:32
5. Dunia Tanpa Tuhan – 2:45
BAKTERIA
6. Ignorant Mass – 2:40
7. Secret Extermination – 2:15
8. Thought Control – 2:00
9. Mindless Act – 3:02

Pïg-Krüst yang dianggotai oleh Paul (vokal), Benben (bass), Benji (gitar), Gino (gitar) dan Weemee (dram) telah meletakkan 3 buah lagu baru dalam “Alcoholic CrocoCrust Split” bakinya 2 lagu dipetik dari kaset “Punk Sampai Parai”. Muzik Pïg-Krüst ditafsir sebagai D-Beat/Metal Raw Punk distortion. Manakala Bakteria yang telah berada dalam scene semenjak pertengahan 2007 lagi selesa dengan definasi Dis-HC Crust Gut Raw Punx. Band dibarisi Ray Bakteria (gitar / vokal), Manjan Bulat (bass / vokal) dan Paipenis (dram) memuatkan 4 lagu yang diambil dari rilisan “Gut Raw D-Beat Assault”.


Ilustrasi untuk kulit luar split berformatkan CD-R ini adalah hasil karya Röttenwörx. Terhad kepada 40 salinan sahaja, pengeluaran “Alcoholic CrocoCrust Split” turut disokong oleh label band masing-masing iaitu ROTTEN DISTRO dan HUMANOISE DIY CLOTHING. Dapatkan split ini pada harga cuma RM7 (belum termasuk kos pengeposan) dari Blazt Promotion atau wakil pengedar rasminya Deathsales Distibution – facebook.com/deathsales.

INFORMASI:


NOTA: Sepertimana disiarkan dalam BANGKIT! #2

Tiada ulasan:

Catat Ulasan